OCMW moet voor agent gaan spelen

Karine Moykens komt met een knullig idee.

Karine Moykens, de voorzitter van het Interfederaal Comité Testing en Tracing, stelt voor om lokale besturen mee in te schakelen om de quarantaineregels te controleren. Wacht even, werden zulke initiatieven door haar goede vriend minister Beke (CD-V) niet net nog teruggefloten?

Nu goed, wat ze voorstelt, kan je moeilijk ernstig nemen. Omdat nogal wat mensen de quarantaineregels aan hun laars lappen (hey, dat is nieuw!), komt Moykens met het plan om het OCMW in te schakelen voor de controle. “Hun maatschappelijk werkers zijn gebonden aan het beroepsgeheim én staan dicht bij de lokale bevolking. Zij hebben de nodige ervaring om een telefoontje te doen en na te gaan of de verplichte zelfisolatie wel wordt opgevolgd”, aldus Moykens. Iets zegt ons dat dat niet doorgesproken is met het OCMW. Daar zit men – door het systematisch besparen – behoorlijk op het tandvlees en hebben ze wel anders te doen hebben dan agent te gaan spelen. Overigens weet Moykens ook nog niet hoe dat precies is zijn werk zou gaan. Er wordt gedacht om iemand die in quarantaine zit, een selfie te laten trekken. Nee, wij verzinnen dit niet. “Maar”, wordt er bijgezegd. “Het OCMW mag zelf uitmaken wat de beste manier van werken is.” Nee, ook dat verzinnen wij niet! “En als blijkt dat mensen in kwestie zich niet aan hun quarantaine houden, dan kan de politie of een van onze gezondheidsinspecteurs langsgaan.” Lijkt ons snel, handig en effectief. Staat er dan een sanctie tegenover?

Wij vinden geen woorden meer om de amateuristische aanpak van de contact tracing te beschrijven. Eén ding is zeker, moest die op punt staan (na enkele maanden), dan zaten we nu niet met de huidige ellende.

Karine Moykens werd begin dit jaar verkozen tot overheidsmanager van het jaar. Sinds 2014 leidt zijn het Vlaamse Department Welzijn, Volksgezondheid en gezin. De jury bekroonde haar voor de manier waarop ze de forse uitbreiding van haar departement in goede banen leidt.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More