“Een nooit gezien inbreuk op de privacy.”

Voor de tweede keer in enkele weken tijd geeft de GBA – de privacywaakond – een negatief advies over de databank van de contact tracing. Daarmee blijft er niets positiefs meer over van het hele opzet van minister Beke (CD&V). De Belg heeft geen vertrouwen, een contact tracer doet 1,3 telefoontjes per dag, besmette mensen worden niet gebeld of dubbel gebeld, worden vervolgens fout geregistreerd en informatie stroomt niet door. Maar het grootste probleem is wellicht het voorlopige KB dat het wettelijk kader regelt voor de contact tracing. Volgens de GBA kan het op deze manier niet in een wet worden omgezet, simpelweg omdat het onwettig is.

Nog niet zo lang geleden was het voor elke firma bibberen en beven voor de GDPR – de nieuwe Europese regels voor de gegevensbescherming – en word je voortaan extreem streng in de gaten gehouden voor alle mogelijke gegevens van de derden die worden opgeslagen. De overheid wil nu elk principe van die GDPR aan haar laars lappen en bijzonder privacygevoelige persoonlijke data onbeschermd gaan centraliseren in een databank. Rijksregisternummers, algemene contactgegevens, medische informatie en een hele resem details over wie met wie, hoe contact heeft gehad. David Stevens – voorzitter van de GBA – noemt het in De Morgen “Een verregaande en bij ons nooit gezien inbreuk op de privacy.” De databank – die op dit moment al wordt gebruikt – is volgens de GBA volledig illegaal.

GEES-voorzitter Erika Vlieghe kwam tijdens de hoorzitting hieromtrent in het parlement met een ongewoon naïef voorstel. Ze vindt het hoog tijd om een infocampagne te lanceren waarin wordt uitgelegd waarom contactonderzoek zo cruciaal is en waarom burgers niet bang moeten zijn om eerlijk te antwoorden. Dat het cruciaal is, daar is iedereen het over eens, maar om vertrouwen te hebben in beleidsmakers die het keer op keer verknoeien en daar je privégegevens aan geven, is wel heel veel gevraagd.