Geen corona onder de Chinezen, alleen bij ‘den deze’?

Het zal toch niet niet waar zijn zeker dat de grote baas van ‘het beste land ter wereld’, China, corona heeft. Stel je voor dat duizend vierhonderd miljoen Chinezen corona-vrij hun rijst eten, maar dat hun president Xi Jinping (66) het vlaggen heeft.

Ondanks de verheerlijking van de Chinese dictatuur door gouverneur Cathy Berx en econoom Paul De Grauwe , durft de grote leidsman wel eens struikelen. Het privéleven van de gewone Chinees bestaat niet, maar de gezondheid en privéleven van de politieke top is staatsgeheim. Het was dan ook zeer dramatisch dat Xi Jinping op de televisie begon te kuchen. Gelukkig greep de staatstelevisie snel in en richtte de camera op het publiek. Meesterlijk, de manier waarop de regisseur kon ingrijpen net voor Xi zijn hand voor de mond bracht, getuigt van een haast bovenmenselijke reactiesnelheid. Ze konden echter niet verhinderen dan Xi’s kuch nog te horen was.

Dat leidde tot wilde speculaties. Zou de plaatsvervanger van god besmet zijn met corona? Het Taiwanese televisiestation TVBS bestudeerden het gekuch nauwgezet: de hoestbui begon tijdens de laatste zeven minuten van de speech van 6300 woorden. Er werd vier keer in drie minuten gehoest. Xi kon pas na enkele slokjes water verder met zijn lofzang op de ‘stuwkracht van innovatie’. Dus?

Bij nader inzien moeten we Berx en De Grauwe toch gelijk geven. Aan deze modelmaatschappij moeten we ons spiegelen. Zij kunnen ons de weg wijzen naar het pad van de waarheid en ons helpen met de vrijheid van het individu.