Fameus foutje in Familie.

Film- en tv-makers zijn voortdurend bezig met wat ‘continuïteit’ heet. Dat wil zeggen dat één en ander dient te kloppen in tijd. Scènes worden nu eenmaal niet in één camerabeweging opgenomen, maar vanuit verschillende hoeken en draaien duurt nu eenmaal langer dan de afgewerkte versie. Soms wordt één scène zelfs op verschillende dagen opgenomen.

Iemand die in beeld een sigaret rookt bijvoorbeeld, moet heel goed opletten dat de sigaret de hele scène lang de juiste lengte behoudt. Wie een jas aantrekt en buiten gaat, moet er exact hetzelfde uitzien wanneer een paar dagen later het vervolg van die scène  buiten wordt gedraaid.

Op de set wordt er dan ook voortdurend over gewaakt of alles klopt, er is zelfs iemand die niets anders doet dan elk detail in de gaten te houden en te noteren. En toch, zelfs in de duurste blockbuster sluipt er al eens een foutje in de eindmontage.

Koortsblazen, bijvoorbeeld,  zijn een probleem. Zo bleek gisteren nog maar eens in Familie. Iris ging op date en zag er zo uit .

Toen ze terug thuis kwam, en haar jas uittrok…

zag ze er zo uit!

Wat hadden die twee uitgespookt?

Maar erger was het bloopertje van Veronique en Lars die voor een eerste echografie van hun kindje gingen. Niet alleen was de monitor nogal ouderwets en de foetus nogal groot voor iemand die nog maar net zwanger is, maar bovendien bleek de datum op het scherm 24-7-2015. Dat wil zeggen dat Veronique al meer dan vier jaar zwanger is?