De vaart die met bijna honderd procent zekerheid voorspeld was, heeft het vooralsnog niet gelopen.

Corona is een eigenaardig beestje. Herinner je jezelf een tijdje geleden nog? Diverse onderzoeken wezen aan dat er op café of restaurant nauwelijks mensen besmet werden. Toch moest en zou de horeca – a ja, wìllen we nog wel horeca? – toe. Vlieghe kwam te vertellen dat, hoewel niet bewezen is dat er tijdens het uitgaan mensen besmet worden, dat wel zo is. “Niet alles moet bewezen worden, om toch waar te zijn.” Werd er daar enkele dagen later toch wel een Aziatisch onderzoek uit de hoge hoed getoverd zeker, waaruit blijkt dat heel wat mensen besmet worden tijdens horecabezoek? Een dikke tienduizend besmette personen per dag. De horeca moet toe, nu!

En wonder boven wonder: het ging de goede kant uit met het aantal besmettingen. Er werd ook wel minder getest, maar toch: het lag aan het sluiten van de horeca.

Maar de ziekenhuizen geraakten overvol, en ook niet-essentiële handelaren moesten de deuren weer sluiten. Essentiële winkels mogen openblijven, maar dan wel onder strenge voorwaarden. Zo mogen plantenwinkels geen mutsen meer verkopen, maar wel kalenders. Wie het vatten kan, die krijgt van ons part een vat. Nadat de nog niet overkop gegane cafés de deuren weer mogen openen, dat spreekt voor zich.

Net voor de verstrengingen, vond er in Antwerpen nog een koopzondag plaats. Cathy Berx, gouverneur van geheime vergaderingen, verkondigde dat ze hoopte dat het die zondag keihard zou regenen. Antwerpse burgervader De Wever werd nog niet niet gestenigd, omdat hij die koopzondag niet wilde annuleren.

Daarop konden de twee bedrijfseconomen Bart Van Looy en Kristof Decock in verschillende kranten hun zegje doen. Hoewel ze bedrijfseconomen zijn en niet pakweg virologen, zijn ze ware corona-experts. Al maandenlang maken ze namelijk berekeningen over de evolutie van het virus, en die berekeningen blijken er telkens boenk op te zitten. En ‘dankzij’ de koopzondag die gewoon doorging, zouden er onheilspellende dingen gebeuren, zo berekenden ze.

Ze lieten weten dat we op een onafwendbare ramp afstevenden. Op 7 november zouden er tweeduizend coronapatiënten op intensieve zorgen liggen, op 14 november zouden dat er zelfs drieduizend zijn.

In ziekenhuizen werden noodplannen voorbereid. Van al dat onheilspellend nieuws, zaten mensen met dichtgeknepen billen – en met mondmasker op – in een hoekje te hopen dat zij niet het volgende corona-slachtoffer worden.

Maar nu blijkt dat de viruseconomen er vierkant naast zaten. Op 2 november, de dag dat de heren hun voorspellingen deden, lagen er 1.302 mensen met corona op intensieve. Op 7 november waren dat er 1.464, en geen tweeduizend. En aangezien het aantal ziekenhuisopnames daalt en het aantal patiënten op intensieve momenteel stabiliseert, gaan we ervan uit dat er over vier dagen geen verdubbeling meer zal plaatsvinden…

 
 
 
 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.