Dood. Auto’s met een verbrandingsmotor moeten dood, vooraleer ze ons kapot maken. En de diesels al helemaal. Of nee, wacht…

NOx, of stikstofoxiden, klinkt redelijk ongezond en dat is het eigenlijk ook. Stikstofoxiden ontstaan bij alle vormen van verbranding op hoge temperatuur, zoals bij een verbrandingsmotor.

De verbranding van diesel vindt plaats onder een hogere druk dan die van benzine, en dus ook onder een hogere temperatuur, en dus stoten dieselauto’s meer stikstofoxiden uit dan benzinewagens, toch?

Er werden dan ook heel wat maatregelen genomen om de diesel, waarvan het gebruik ooit nog aangemoedigd werd, in de verdomhoek te schoppen. Aan de pomp werd de ooit relatief goedkope diesel zelfs duurder gemaakt dan benzine.

De Duitse organisatie ADAC – die eerder al uittestte welke auto’s er al dan niet makkelijk te stelen vallen – ging eens na hoe dat nu in de praktijk zit, bij de diesels van tegenwoordig.

Vanaf volgend jaar komen er strengere Europese richtlijnen. Een diesel mag dan niet meer dan 114mg/km NOx uitstoten, bij een benzine bedraagt dit maximum 85mg/km. Bij de huidige Euro 6-norm mogen diesels niet meer dan 168mg/km uitstoten.

Bij ADAC wilden ze eigenlijk vooral testen in hoeverre de huidige diesels een probleem zouden vormen om de nieuwe norm van volgend jaar te halen, maar ze vielen bij hun praktijktests zowat achterover van verbazing.

Zo kwamen ze erachter dat de Mercedes C-klasse 220d een NOx-uitstoot van bijna nul heeft. De Opel Astra 1.6 diesel, net als de BMW 5-serie 520d Touring, hadden tijdens de test een NOx-uitstoot van 1mg/km. De Honda Civic 1.6 i-DTEC was de vuilste jongen van de geteste klas, met een NOx-uitstoot van 101mg/km.

Dat is niet alleen een pak minder dan tot hiertoe werd aangenomen, maar in sommige gevallen zelfs minder dan hun benzinevariant.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.