Oeps, rekenfoutje: coronavirus verspreidt zich veel sneller

Pijnlijke fout bij de analyse van de besmettelijkheid is nu rechtgezet.

Geen twee, maar vier dagen voor de eerste symptomen, geven besmette personen het coronavirus al door. Het is niet door een nieuw onderzoek dat wetenschappers tot deze conclusie komen, maar door een studie van een gerenommeerde onderzoeksgroep uit de stal van professor Gabriel Leung te herbekijken. Leung is professor epidemiologie aan de Universiteit van Hongkong en een autoriteit in het onderzoek naar uitbraken van nieuwe virussen, waaronder de sarsepidemie in 2002/2003 en de huidige pandemie met sars-CoV-2. Zijn studie werd internationaal overgenomen als de norm bij de besmetting met Covid-19.

Onderzoekers van de technische universiteit ETH Zürich (Zwitserland) hebben de data van Leung en zijn collega’s onder de loep genomen en kwamen tot de bevinding dat de professor fout had gerekend. Enkele patiëntenkoppels uit het onderzoek werden per ongeluk niet meegenomen in de statistische analyse, bij wijze van spreken door een kronkel in de programmeercode. Dat onnozel foutje betekent wel een andere uitslag van het onderzoek. Personen die rondlopen met sars-CoV-2 zijn vroeger dan gedacht besmettelijk, geen twee dagen voor de eerste symptomen, maar vier dagen.

Die correctie betekent dat contact tracers twee dagen eerder terug zullen moeten gaan met de reconstructie van de contacten die besmette personen hadden.

 

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More