‘On Her Majesty’s Secret Service’

Collectors item met ene George Lazenby als James Bond.

On Her Majesty\’s Secret Service is de zesde ‘officiële’ Bond film, en de enige Bond film met de onbekende George Lazenby als James Bond. George wie? Inderdaad, met die!

De film markeerde een keerpunt in de Bond reeks. Sean Connery had na vijf keer geheim agent 007 gespeeld te hebben te kennen gegeven er mee te stoppen. Als mogelijke opvolgers werden Roger Moore en Timothy Dalton genoemd. Roger Moore zat contractueel nog vast een de Tv-serie The Saint en Timothy Dalton vond zichzelf nog te jong voor deze rol. Ondanks dat Sean Connery een vorstelijk salaris werd aangeboden, weigerde hij nogmaals Bond te spelen. Uiteindelijk kwamen producers Harry Saltzman en Albert R. Broccoli uit bij de onbekende Australiër George Lazenby. Lazenby was een model en had nauwelijks acteerervaring. In de teaser reclame campagne werd daarom de nadruk op het karakter Bond gelegd en niet op de acteur die hem speelde. Volgens studio United Artist is dat later een marketing fout gebleken. Het bleef voor Lazenby wat de rol van Bond betreft bij deze ene keer, waar hij zelf aangaf er niet mee door te gaan. Mogelijke oorzaak zijn de spanningen tijdens de filmproductie op de set. Maar mogelijk ook doordat de film commercieel het succes van de voorgaande Bond films niet kon evenaren. Niet dat de film een commerciële flop was, integendeel. Ondanks dat Lazenby voor zijn Bond rol een Golden Globe nominatie kreeg, raakte de filmcarrière van Lazenby na Bond volledig in een slop. Als Bond karakter mist Lazenby het charisma van de gentleman geheimagent zoals Sean Connery (en later Roger Moore) wel lieten zien. Toch wordt On Her Majesty’s Secret Service door vele Bond fans als een van de betere Bond films beschouwd.

VTM 4 / 22 september, om 20:55 – 23:30 : On Her Majesty’s Secret Service

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More