‘Once upon a Time in Iraq’: er was eens, niet zo lang geleden

Een heel klein beetje veel oorlog.

Once upon a Time in Iraq is een vijfdelige BBC-reeks over de oorlog van de internationale coalitie tegen het Irak van Saddam Hoessein in 2003, verteld door gewone mensen die erbij betrokken waren of erdoor getroffen werden. Regisseur James Bluemel legt de focus niet zozeer op de strategische en geopolitieke aspecten van de oorlog, maar op de tragische gevolgen voor de man en vrouw in de straat. Want uiteindelijk zijn zij het, en niet de politici of strategen, die de oorlog aan den lijve ondervinden en ermee moeten leven.

Voor de toen 18-jarige Waleed Neysif zou de oorlog de Irakezen dichter bij een normaal leven brengen, maar Um Qusay, een boerenvrouw, zag ook voordelen in het leven in een politiestaat: veiligheid en een rustig leven als je de regering niet tegenspreekt. De 8-jarige Sally dacht dat ze schrik moest hebben van de Amerikanen, maar kreeg tot haar verbazing snoep van een soldaat. De val van Saddam Hoessein bracht voor velen een sprankeltje hoop, ook voor Ahmed Al Bashir, nu een van de bekendste Iraakse comedians. Maar al snel kwam het besef dat de val van Hoessein niet het einde van de oorlog betekende, maar het begin.

CANVAS / 01 september, om 22:25 – 23:35 : ‘Once upon a Time in Iraq’

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More