Sportwagens, klassieke taxi’s en racewagens onder een laag stof.

In de parkeergarage van een verlaten gebouw in Londen vond een groepje urban explorers een indrukwekkende verzameling speciale auto’s. Het gebouw was ooit eigendom van de firma Bristol, een Brits fabrikant van sportwagens, dat in mei het slachtoffer werd van de coronacrisis en failliet ging.

Het gebouw was verlaten, de ramen dichtgetimmerd en stond op het verlanglijstje van een aantal YouTubers die besloten om vorige week het gebouw met hun camera’s binnen te dringen. Hun vondst tart elke verbeelding.

Als eerste troffen ze een prototype aan van de Bristol Bullet uit 2016 – een auto die was ontworpen ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van het Britse sportwagenmerk. De auto is nooit verkocht, maar is volgens kenners ruim 250.000 euro waard. De verzameling doet het hart van ieder liefhebber – door wiens aderen benzine stroomt – een tel overslaan. Het meest indrukwekkend waren wellicht de mallen waarop aluminium plaatdelen van sportwagens gemodelleerd konden worden.

Het is niet bekend of er nog wat met wagens zal gebeuren. Een woordvoerder van het bedrijf zei tegen de Britse krant Daily Mail dat de voertuigen in de kelder waardeloze rotzooi waren.

Daar denken sommigen toch een beetje anders over.