Het land van de grote dromen kraakt.

Er beweegt een en ander in het land aan de andere kant van de grote plas. Trump gaat tekeer als een duiveltje in een wijwaterglas. Hij slikt elke dag uit voorzorg het omstreden malariamiddel hydroxychloroquine om zich te beschermen tegen het malariavirus. Of dat werkt? Who cares! Gesterkt door die pil beschuldigt hij de WHO ervan een marionet van China te zijn. Hij wil de geldkraan dan ook dichtdraaien. De VS waren tot nu toe de grootste geldschieter van de WHO, met 893 miljoen dollar in 2018-2019. Daar wil hij 40 miljoen dollar van maken. “Maar sommigen vinden dat zelfs nog te veel”, aldus Trump. Hij haalde ook nog even uit naar de Chinezen. “China heeft ons een prachtig geschenk gegeven. Heel de wereld raakte besmet.”

Dat China 2 miljard dollar steun geeft voor de wereldwijde strijd tegen het coronavirus, vindt Trump een poging om de aandacht af te leiden. “China had de wereld eerder moeten waarschuwen. Het land moet veel meer betalen dan 2 miljard dollar”, zei hij.

Ondertussen gaat het niet goed met de American dream. Er zijn ruim 1,5 miljoen besmettingen geregistreerd en het land stevent af op 100.000 doden. In New York alleen zijn er meer dan 28.000 slachtoffers gevallen. Volgens de zoon van Trump zal het coronavirus verdwijnen de dag na de presidentsverkiezingen. De waanzin blijkt genetisch te zijn.

Vandaag zal de Amerikaanse regering aankondigen dat het een contract van vier jaar ter waarde van 354 miljoen dollar ondertekent met het farmaceutisch bedrijf Phlow Corp. De farmaceut uit Richmond, Virginia, krijgt het geld om generieke geneesmiddelen en farmaceutische ingrediënten te produceren die nodig zijn om Covid-19 te behandelen, maar die nu in het buitenland worden gemaakt, meestal in India en China.

Samen dweilen met de kraan open.