Wat dan weer niet zelden voor wrijving zorgt binnen datzelfde huwelijk.

Psychologen aan de Staatsuniversiteit van Florida volgden in totaal 207 pasgetrouwde stellen. Onder hen waren er die nog een tijd kinderloos wilden blijven, anderen wilden liefst zo snel mogelijk aan het nageslacht beginnen.

Tussen de stellen met wel of geen kinderwens, was er eigenlijk geen verschil te bespeuren in de slaapkameractiviteiten. Wat wel opvallend was: in de eerste vier jaar van het huwelijk daalde het libido van de vrouwen met gemiddeld 16 procent. Dit terwijl bij de mannen het enthousiasme voor figuurzagen onverminderd bleef, ongeacht de omstandigheden.

De onderzoekende psychologen kunnen daar slechts één reden voor vinden: wanneer vrouwen in een ‘veilige’ relatie zitten, doen ze minder moeite. Hoofdonderzoeker dr. James McNulty omschrijft het als volgt: “Jonggehuwde mannen blijven onverminderd naar intimiteit met hun partner verlangen, terwijl dit bij vrouwen na het huwelijk een terugval kent. Je zou kunnen speculeren dat vrouwen een hoger libido hebben om hun verkering te vergemakkelijken, tot hun relatie veiliggesteld is. De daling in de eerste jaren van het huwelijk, kan te wijten zijn aan de verminderde behoefte om de investering in een partner veilig te stellen.”

In sommige gevallen leidde dit tot ruzie in de slaapkamer en daarbuiten, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn: “Het is belangrijk om begrip op te brengen voor elkaar, en beiden water bij de wijn te doen.” Of met andere woorden: wanneer de man zich af en toe neerlegt bij de ‘nee’ van de vrouw en de vrouw soms toegeeft aan de verlangens van de man, is volgens de onderzoekers de kans het grootst dat de stellen lang en gelukkig samenblijven.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.