Mannen die het allergevoeligste plekje bij de vrouw nog niet wisten te vinden, hebben nu een excuus: ze bestaat niet.

Het was de Duitse gynaecoloog Ernst Gräfenberg die ze voor het eerst ontdekte. Een ribbelig stukje, zo’n drie tot vijf centimeter voorbij de ingang, aan de bovenkant van de schede. Die vondst dateert uit het begin van de twintigste eeuw en in die tijd was zoiets nog redelijk taboe. Seks diende vooral om voor een nageslacht te zorgen, het vrouwelijk genot was van ondergeschikt belang en dus besloot Ernst zijn bevindingen niet aan de wereldkundige klok te hangen. Hij legde zijn notities ergens in een verloren hoekje.

Het waren de Amerikaanse dokters John D. Perry en Beverly Whipple die, vele jaren later, de aantekeningen weer vonden en het onderzoek verder zetten. Zij ontdekten dat, na het beroeren van het plekje dat dokter Gräfenberg reeds omschreef, de meeste vrouwen een erotische sensatie voelden en een hoogtepunt bereikten dat veel dieper was dan een clitorale climax. Ze noemden het plaatsje de Gräfenberger-spot, of kortweg G-spot.

Maar… heel wat nuchtere dokters twijfelden al lang over het bestaan van haar gevoeligste plekje. Enkele jaren geleden werd een gedegen onderzoek gevoerd: maar liefst achttienhonderd Britse vrouwen werden binnenstebuiten gekeerd. Aan dat onderzoek namen heel wat eeneiige tweelingen deel. Als de ene helft van een identieke tweeling zei dat ze wel degelijk een G-spot had, dan moest haar zus dat ook hebben. Ze zijn immers identiek. Toch bleek dit niet zo te zijn en dat was volgens onderzoeker Tim Spector genoeg om de G-plek niet meer dan kletspraat te noemen. “Het toont aan dat het idee van een G-spot puur subjectief is”, zo liet hij verder weten. “Vrouwen mogen dan wel zeggen dat ze er eentje bezitten, maar in werkelijkheid is het vrijwel onmogelijk er concrete sporen van te vinden. Gynaecoloog Gedis Grudzinskas was van dezelfde mening: “Dit onderzoek bewijst het verschil tussen de populaire wetenschap en de biologische of anatomische wetenschap.”

Barry Komirasuk van de Rutgers Universiteit in New Jersey wist niet goed wat hij nu moest geloven, en hij besloot dus zelf maar een onderzoek op poten te zetten. Hij nam zeventien vrouwen onder de loep. Hij vond echter niks dat op een G-plek wees: “In het vrouwelijk orgaan zitten heel wat zenuwen”, klinkt zijn besluit. “Maar er zit geen knop om een orgasme op te wekken, zoals een lichtschakelaar om het licht aan te doen.”

 
 
 
 
 
 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.