U denkt dat u na het zien van de legendarische film van James Cameron alles weet over de ramp met de Titanic? Lees dan toch maar even verder!

Op 15 april 1912 verdwijnt het ‘onzinkbare’ luxeschip Titanic naar de bodem van de oceaan en neemt 1.522 levens met zich mee. Zoals we allemaal weten is de oorzaak van deze verschrikkelijke ramp een aanvaring met een ijsberg. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat er veel meer aan de hand was. De reus bleek al beschadigd te zijn voor vertrek.

Enkele onderzoekers komen nu met deze nieuwe theorie over de ramp. De aanvaring met de ijsberg zou volgens hen niet de enige oorzaak zijn van de catastrofe. Volgens experts, die foto’s en getuigenverklaringen onderzochten, woedde er al drie weken een grote brand in een van de ketelruimtes van het schip. Buitenstaanders merkten daar niets van omdat het vuur zich niet kon verspreiden. 

Vooraleer het schip uit Belfast vertrok, werden er verschillende foto’s gemaakt waarop grote zwarte strepen te zien zijn. De brand zou deze strepen veroorzaakt hebben. Door de brand raakte de romp van het schip beschadigd en verzwakt. Het staal zou plaatselijk zo dun geweest zijn, dat het bij de minste aanvaring wel moest scheuren. Wat blijkt nu uit het onderzoek? Het schip werd door een ijsberg geraakt, net op die plek waar het gebrand heeft. De rederij was op de hoogte van die brand, maar verkoos toch om de feestelijke maidentrip van het luxeschip te laten doorgaan. De reis afblazen zou namelijk meteen het failliet van de rederij betekenen.

Een van de onderzoekers vat het als volgt samen: “De Titanic is gezonken door vuur, ijs en nalatigheid”. Hieronder vindt u een uitgebreide reportage over de brand van het schip.