Schending van onze privacy?

Apple en Google hebben aan hun besturingssystemen instellingen toegevoegd. Misschien was het je nog niet opgevallen, maar als je op je IPhone naar instellingen > privacy > gezondheid gaat, vindt je daar plots de optie ‘blootstelling aan Covid-19’.

Op Android-smartphones duikt ‘Blootstellingsmeldingen voor Covid-19’ op in de app van Google. In die menu’s kun je toestemming geven om je doen en laten te volgen om zo in kaart te brengen bij wie je dichter dan anderhalve meter in de buurt gekomen bent.

Dat is genoeg om de sociale media in vuur en vlam te zetten. Mensen maken zich ongerust over hun privacy. Velen denken dat dit een tracing-app is. Maar Apple en Google beweren dat de instelling momenteel geen enkel effect heeft, zolang er geen contact tracing-app geïnstalleerd.

Zo’n app houdt via Bluetooth in de gaten wie er te dicht in je buurt komt. In die menu’s kun je toestemming geven om je doen en laten te volgen om zo in kaart te brengen bij wie je dichter dan anderhalve meter in de buurt gekomen bent. Je toestel slaat dan het anonieme toestelnummer van die persoon op, en als bij een van de twee een besmetting vastgesteld wordt kan de andere persoon daar – anoniem – van op de hoogte gebracht worden.

Er bestaan ondertussen tientallen van die apps, maar in bijna elk land stuit het op de muur van de privacy. Minister Beke heeft aangekondigd dat in ons land zo’n app tegen de zomer operatief zou zijn. De Vlaamse regering gaf op 12 juni alvast een ‘go’.

Hoe dan ook blijft het een beangstigende gedachte dat Apple en Google – zonder ons daarvan op de hoogte te brengen – instellingen aanpast in onze smartphones.