Alle beursvoorspellingen voor 2020 kunnen de prullenmand in.

De financiële markten zijn gevoelig voor internationale spanningen. Goud is weer een stabiele waarde, de prijs van de olie maakt bokkensprongen, aandelen tuimelen omlaag en overheidsobligaties zitten weer in de lift. De beursvoorspellingen voor het jaar 2020 zitten nu al in de prullemand.

Wie verder kijkt dan zijn financiële neus lang is, weet dat we op een scharniermoment zitten in de geschiednis van de wereldeconomie. Nu de elektriciteit als energiebron definitief haar intrede doet,  zou het wel eens kunnen dat de almacht van het Midden-Oosten over haar hoogtepunt heen is. Het is een kwestie van enkele decennia voordat het Midden-Oosten weer een oninteressante woestijn zal zijn. Voor het zover is zullen we wel nog moeten afrekenen met de stuiptrekkingen van oude gevestigde systemen.

Ook al dansen de beurzen vandaag heen en weer, toch proberen banken en beleggers rustig te blijven. Goud levert een relatief lage rente op en keert geen dividenden uit. Een baar goud van een kilo is momenteel 45.495,93 euro waard. Het is geleden van de eurocrisis van 2012 dat die nog zo hoog was. Volgens experten beweegt de goudprijs in golven van 5 tot 10 jaar, maar met wat er nu gebeurt zou dat wel eens plots veel sneller kunnen gaan en gaan we naar een nieuwe absolute recordprijs.

Als straks de prijs van de olie weer onredelijk wordt, zou de transitie naar alternatieve bronnen van energie wel eens veel sneller kunnen gebeuren dan dat alle modellen tot nu voorspelden.