Ons gedacht: Onverdoofd slachten

Ben Weyts heeft een klacht aan zijn broek van 48 moslimorganisaties. In één adem wordt hij beschuldigd van racisme, moslimhaat en antisemitisme. Wat heeft hij gedaan? Zijn werk. De Vlaams minister van Dierenwelzijn is opgekomen voor het welzijn der schapen. Tijdens het Offerfeest worden er daarvan eind september zo’n 35.000 geslacht. De meeste onverdoofd. Daar is een fantastische reden voor. Allah heeft namelijk bepaald dat schapen bij een rituele slachting moeten sterven via een messteek, met het hoofd naar Mekka gericht. En: ze moeten daarbij ‘onbedwelmd’ zijn. Helaas heeft België met zijn grote moslimpopulatie een tekort aan officiële slachthuizen en erkende slachters die het lijden van de schapen min of meer kunnen beperken. Daardoor bloeden veel arme beesten langzaam leeg in een te kleine badkuip of creperen ze roemloos in een provisoire slachtruimte.

Weyts heeft nu een overgangsmaatregel afgekondigd: alleen in erkende slachthuizen mag er nog onverdoofd geslacht worden. Een stap in de goede richting, maar te weinig. Religieus gebruik of niet: beesten zonder verdoving de keel oversnijden is barbaars en middeleeuws. Maak daar komaf mee, net zoals in Denemarken, Zweden, IJsland, Noorwegen,… Tenzij we akkoord gaan om van België opnieuw een heidense negorij te maken, waarin al die slachters zichzelf voortaan ook onverdoofd laten opereren. In dat geval zou er nog sprake zijn van enige vorm van consequentie. Maar een realistische kans maakt dat plan allicht niet. Ook Weyts verklaarde dat zijn einddoel een totaalverbod is. Meteen gingen CD&V en Open VLD dwarsliggen. Dat ook de joden zich meteen roerden, was geen toeval. De kant van de moslims kiezen, dat laten die partijen doorgaans over aan de linksprogressieven. Maar wanneer er misnoegd gebrom opstijgt uit de joodse buurt, wordt er in de katholieke en liberale machtscentra steevast geluisterd. “De laatste die rituele slachtingen verbood, was Adolf Hitler”, fulmineerde Michael Freilich, woordvoerder van de joodse gemeenschap. Grote woorden, maar daar heeft Freilich een patent op. De jongen verdient zo stilaan een Lifetime Achievement Award op het Galabal van de Permanent Verontwaardigde Zuurpruimen. Zelfs als iemand in zijn tuin met de platte hand drie langpootmuggen verplettert, haalt Freilich er binnen de drie zinnen de Holocaust bij.

Racisme, antisemitisme, laat staan nazisme: het heeft er allemaal geen gespleten schapenstrot mee te maken. In ons land staat er geen enkele god boven de wet. Ja, er is godsdienstvrijheid. Respect voor culturele en religieuze gebruiken is prima. Wil je hoofddoeken, soepjurken, keppeltjes of baarden van een halve meter lang dragen? Fijn. Alle dagen carnaval! Moskee bouwen? Vijf keer per dag bidden? Doe gerust. Zolang die gebruiken maar niet botsen met andere wetten. Zoals in dit geval. Dieren hoeven niet gefolterd te worden of nodeloos te lijden. Terzijde: ze zouden in Egypte of Turkije nogal lachen, mochten de christelijke inwoners daar de aanleg van een kerstbomenplantage eisen.

Foto: Nick Hannes
Raf Liekens