De ‘kwalifaatdwangsomteller’ staat op 1.500.000 euro.

Het was even stil rond de repatriëring van de 10 kinderen van (Belgische) IS-terroristen, maar de teller is wel blijven lopen. Ondanks het feit dat we ondertussen 1,5 miljoen euro mogen betalen, staan we nog geen stap verder. Het is opvallend stil rond de zaak van de tien kinderen. Van de kant van de IS-kinderen is dat begrijpelijk, van de kant van Wilmès hoeft het misschien een woordje uitleg?

Theo Francken geeft een stand van zaken op zijn Facebook pagina. “Wat je niet leest in de media, lees je hier wel”, schrijft hij.

Stand van zaken:
– De restregering deed eerst maanden niets, maar ging na ons luid en hevig protest toch in beroep op 3 juridische fronten: 1/ bij de dwangsommenrechter, de uitspraak wordt vandaag of morgen verwacht; 2/ bij de beslagrechter, uitspraak in maart 3/ bij het Hof van Beroep.
– Er is nog steeds geen officiële regeringsdelegatie vertrokken naar Syrië, dit owv de onveiligheid en diplomatieke problemen.
– Vreemd genoeg is er momenteel wel een Belgisch parlementslid (met gevolg) in Noord-Syrië aanwezig die zich uitgeeft als een ‘delegatie van de Belgische regering’. George Dallemagne is Kamerlid voor de kleine Franstalige oppositiepartij cdH.

Hij pleitte gisteren op een persconferentie ‘namens de Belgische regering’ (sic) voor de actieve repatriëring van alle kinderen van IS en tegen de berechtiging van IS-strijders in Syrië. Net het omgekeerde van wat de meeste Vlamingen (en ik) willen.

Als hij dit effectief deed namens de Belgische regering wil ik weten wanneer en met welk doel hij deze regeringsopdracht heeft gekregen. Indien hij helemaal niet spreekt namens de Belgische regering begaat hij een ferme deontologische fout.