Fransen massaal op straat voor vrijheid van meningsuiting.

‘Vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid’, zo luidt de Franse Nationale spreuk. Maar met de principes van de Franse revolutie hebben sommige ‘nieuwe’ Fransen het blijkbaar moeilijk. Vrijdag werd een geschiedenisleraar onthoofd omdat hij cartoons van de profeet Mohamed had getoond tijdens een les over vrijheid en expressie.

Ondertussen blijkt er meer aan de hand te zijn, dan de wraak van een gestoorde islamitische Tsjetsjeen. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zegt dat de islamitische groepering Collectif contre l’islamophobie en France (Collectief tegen islamofobie in Frankrijk) met een lastercampagne was begonnen en een fatwa had uitgesproken over de Franse leraar. Een fatwa is een decreet van islamitische geestelijken waarin wordt gezegd hoe moslims zich moeten gedragen. Het kan gaan om een verbod, maar ook om een oproep om iemand te doden.

Darmanin wil niet alleen deze groepering, maar ook andere islamistische organisaties laten ontbinden. Islamisme is een extremistische politieke versie van de islam. Volgens de Franse minister zijn er zo’n tachtig politieoperaties opgestart. Tienduizenden Fransen kwamen op straat om op te komen voor de de westerse vrijheid. Zij droegen slogans mee als ‘je se suis enseignant”, “je suis prof”, “je suis Samuel”.

“White lives matters” had ook gekund.