Jawel, dames en heren. Iemand die in ons Belgenland in de gevangenis zit, die heeft het recht om de beentjes te nemen zodra-ie daar de kans toe ziet. Wel, dat moet maar eens gedaan zijn.

In een ver verleden ging men er vanuit dat de gevangenisdirecteur en zijn personeel ervoor moest zorgen dat ontsnappen uit een gevangenis, onmogelijk was. Als er dan toch iemand wist vanonder te muizen, was het de schuld van de gevangenis, en moest de gedetineerde in kwestie daar niet voor gestraft worden. Of toch als hij dat deed zonder geweld te gebruiken, of iets te vernielen.

Maar tegenwoordig is alles anders natuurlijk. Neem nu de 49-jarige kapoen die gisteren de benen nam, in Ruiselede. Dat gebeurde tijdens de dagelijkse klusjes op de weide. Daarenboven is die gevangenis een open instelling met behoorlijk veel vrijheid. Dat om mensen die langere tijd achter tralies doorgebracht hebben, reeds te reïntegreren in de maatschappij.

Lang heeft hij trouwens niet van zijn (volledige) vrijheid genoten, want diezelfde avond werd hij alweer bi de kraag gevat en in een politiecel gestopt, waaruit ontsnappen iets moeilijker is.

Koen Geens, voorlopig nog minister van Justitie, vindt dat het maar eens gedaan moet zijn met dat ontsnappen. “Door ontsnappen strafbaar te maken, ontraad je hen”, klinkt het. CD&V, N-VA en Open VLD zijn te vinden voor het voorstel.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.