We behoren niet langer tot het clubje van de veilige landen.

Bij aanvang van de crisis besloot het angstige België om volledig en transparant te zijn in haar communicatie. Omdat dat twee eigenschappen zijn die meteen tot de kwaliteiten van politici behoren, besloten onze ministers om officiële mededelingen over te laten aan virologen. Eerlijk, wetenschappelijk en plichtbewust gingen deze politieke maagden aan de slag en raapten de hete kolen voor de overheid uit het vuur. Elke dag om 11 uur kregen we zeer nauwkeurig cijfers zoals alleen wetenschappers dat kunnen brengen: secuur, exact en zonder filter.

Nu het virus in kracht afneemt en elke politicus straks weer verkozen wil worden, krijgt die aanpak kritiek. Plots staat België bovenaan de lijst van getroffen landen en worden we het slachtoffer van een autistische manier van tellen. België is niet alleen een terroristen-land, maar ook de lieveling van het coronavirus. De kans dat je het loodje laat wanneer je naar België reist, is dan ook bijna zo goed als zeker. Ten minste, dat is de perceptie en met die perceptie kan je het toerisme begraven.

Dat is ook Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir ( N-VA) niet ontgaan. “Het is niet zeker dat de eerste buitenlandse bezoekers uit de buurlanden zullen komen”, zei Demir. Het toerisme zal het dus in de eerste plaats van de eigen onderdanen moeten hebben.

Maar er is meer. Heel voorzichtig zijn er plannen om het vliegverkeer weer op te starten en ook daar dreigen we uit de spreekwoordelijke boot te vallen. Volgens de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz kan het internationale vliegverkeer, zij het nog niet meteen, wel hernemen, maar dan wel enkel tussen landen die weinig besmettingen hebben vastgesteld. De kans dat wij tot het clubje van de veilige landen behoren is klein.