“Vier keer contacten doorgegeven, maar niemand werd gebeld.”

Op 11 mei werd het systeem van contact tracing gelanceerd. Sinds de opstart was er de ene kinderziekte na de andere. We kunnen stilaan van een chronische ziekte spreken. Een dubieus contract, teveel mensen, sputterende software, geen werk, te duur en overbetaald (sommigen), geen vertrouwen. We zijn 57 dagen later en wat iedereen van bij aanvang al wist, zal nu worden aangepakt: de mogelijkheid tot terugbellen.

Ana Rita Mendes (40) uit Edegem, die met corona in bed ligt doet op haar Facebook een schrijnend verhaal:

Ik ben niet zo’n Social Media mens, maar dit moet me toch even van het hart… In de hoop dat dit de juiste mensen bereikt want dit kan echt niet…

Op 01/07 heb ik te horen gekregen dat ik COVID 19 positief ben.
De huisdokter heeft onmiddellijk een infobrochure gemaild met alles wat niet mag. Ook heb ik de melding gekregen dat het Contact Tracing Center contact zou opnemen om alle personen met wie ik in contact ben geweest op te lijsten, zodat deze verwittigd konden worden. 24u later heb ik hen aan de lijn gehad. We zijn intussen 5 dagen verder en geen een van mijn contacten is opgebeld…

Kris en Olivia zijn getest donderdag 02/07, maar kennen nog steeds de uitslag niet, want de huisdokter werkt niet in het weekend. Bellen naar het triage centrum of naar het labo mag niet, dat stond heel duidelijk in de info brochure die ze hebben mee gekregen in het triage centrum.

Vandaag 05/07 heb ik opnieuw het contact tracing center aan de lijn gehad. Met de melding dat ik in contact ben geweest met iemand die covid positief heeft getest, maar dat ik verder niets moet ondernemen, want dat ik een laag risico heb op besmetting… Ik heb hen gevraagd of het een grap was… Oh nee, waarom Mevrouw. Wel, omdat ik zelf covid positief ben, en mijn contactpersonen wachten nog steeds op een telefoontje van uw diensten, al 5 dagen…

Het antwoord dat ik toen heb gekregen is onwerkelijk…. “Tja, mevrouw, we hebben al ondervonden dat ons systeem niet zo goed werkt. Soms brengen we personen in en die verdwijnen dan weer. En ja, waarom u erin staat als low risk, dat kunnen we niet verklaren, want ja, u ben dan wel index…”

T is een beetje beschamend. We bevinden ons in een pandemie, maar niemand maalt erom, het leven gaat voort, alsof er niets aan de hand is. Ben je besmet? Dan word je in een hokje gestoken en wordt er verder niet naar omgezien. Heb je onwetend mensen besmet? Tja, dat is dan maar zo blijkbaar. Die mensen zullen het dan zelf wel merken.

Maar hey, we kunnen allemaal terug naar Plopsaland, lekker belangrijk toch.

Terugbellen kan dus niet. Als antwoord op deze klacht krijg je een technische uitleg, dat het moeilijk is om het te implementeren, dat de software moet worden aangepast, dat men niet in de dossiers van een ander kan enz… Heel moeilijk dus allemaal. Op 26 mei berichtten we in PNWS dat een contacttracer gemiddeld 1,3 telefoontjes per dag voert. We weten niet of ze ondertussen minder met hun vingers zitten te draaien, maar als er slechts een 80-tal nieuwe besmettingen per dag bijkomen, lijkt ons dat niet de grote drukte. “Tegen het einde van de maand zal het systeem aangepast zijn”, klinkt het. Vanaf dan kan je terugbellen. Ondertussen moet je ervoor zorgen geen fouten door te geven, want aanpassen is onmogelijk.

Onder wiens bevoegdheid valt contact tracing alweer? (fluisterend) Wouter Beke, de kampioen van de burgerzin.