In de niet aflatende rollercoaster van gecancelde sportevenementen wordt de druk alsmaar groter om ook de Olympische Spelen, het belangrijkste sportevenement ter wereld en deze zomer gepland in Tokio, uit te stellen naar 2021.

Voorlopig lijkt het Internationaal Olympisch comité echter niet van plan om snel een besluit te nemen, temeer daar de Spelen pas binnen vier maanden gepland staan, meerbepaald van vrijdag 24 juli tot zondag 9 augustus.

In afwachting daarvan blijven sporters trainen, al kan dat in de meeste landen slechts op beperkte schaal. In Jamaica bijvoorbeeld, het land van topatleet Usain Bolt, zijn alvast alle trainingsfaciliteiten afgesloten.

In ons land kunnen sommige atleten die zich voorbereiden op de Spelen dankzij een uitzonderingsmaatregel van de overheid wél nog gebruik maken van de trainingsfaciliteiten. Zo is onder meer de Topsporthal in Gent geopend voor Nina Derwael en collega’s, en kunnen topgolfers als Nicolas Colsaerts en Thomas Pieters nog steeds trainen op de Belgische courts.

Vraag is uiteraard ook of alle atleten met dezelfde conditie aan de start zullen kunnen verschijnen en, meer, of er door de actuele, beperkte trainingsmogelijkheden geen vooraf ingebouwde competievervalsing tot stand zal komen.