De Efteling heeft dit jaar enkele omstreden Afrikaanse en Aziatische stereotypen in de populaire attractie Carnaval Festival aangepast, door enkele klachten van de zere teentjes-generatie.

En als je hard genoeg zoekt, vind je wel overal iets wat aanstootgevend is. Als we niet beter wisten, zouden we denken dat er een kleine minderheid bestaat die een normaal leven hebben ingeruild voor een full time job als online moraalridder om ons te behoeden van alle zwarte bladzijdes uit onze geschiedenis. Als we die term nog mogen gebruiken tenminste. Als er iets is dat de geschiedenis ons leert, is dat we nooit iets uit de geschiedenis geleerd hebben. Zeker als we het proberen te negeren. 

Na Gone With The Wind, waarin ironisch genoeg de zwarte actrice Hattie McDaniel die de huismeid Mammy vertolkte en de eerste Oscar voor een zwarte Amerikaan ooit kreeg, moest verdwijnen van het scherm wegens ‘slavernijverheerlijking’, lijken de ‘cancel culture’-maniakken een volgend slachtoffer gevonden te hebben.

Want de enorm leuke wildwaterbaan Splash Mountain in Disney World die elk jaar goed is voor miljoenen pretoogjes in de gezichten van zowel jong als oud, is nu ook… racistisch. Niet dat omdat de boomstammen een bruine buitenkant hebben en wit vanbinnen zijn, maar omdat er tijdens de rit geanimeerde personages opduiken uit de film Song of the South

De film werd in 1946 uitgebracht en handelt over Johnny, een jongetje dat niet lang na de burgeroorlog op de plantage van zijn oma in een zuidelijke staat van Amerika gaat wonen en daar bevriend raakt met Uncle Remus, een zwarte man die voorheen als slaaf werkte op diezelfde plantage.

De live action/animatiefilm was destijds een bescheiden hit en won met het nummer ‘Zip-A-Dee-Doo-Dah’ een Oscar. Song of the South werd daarna nog vijf keer uitgebracht in de Amerikaanse bioscopen, voor het laatst in 1986, met groot succes. Niettemin bestaat er nog steeds grote controverse over deze film vanwege de Afro-Amerikaanse stereotypen.

Enkele Disney-fans willen eisen dat de rit zelf behouden blijft, maar een totaal nieuwe inkadering krijgt, waarin alle verwijzingen naar de film vakkundig geschrapt worden. Dit zal ook wellicht gebeuren heeft een insider in Disney World aan CNN laten weten. 

Een grote kanshebber voor het nieuwe thema van de attractie zou De Prinses En De Kikker kunnen zijn, met de eerste Disneyprinses van Afrikaanse afkomst in de hoofdrol.

Twee jaar geleden paste Disneyland in Californië ook de attractie Pirates of the Caribbean aan wegens te vrouwonvriendelijk. Een scène waarin gegijzelde vrouwen per opbod als seksslavin werden verkocht, werd volledig verbouwd.

 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."