Wat als… weldra iedereen elektrisch moet rijden? Wel, dan doen er zich serieuze problemen voor.

De elektrische auto – kortweg EV – is aan populariteit aan het winnen. Maar toch is het aantal EV’s op het totale wagenpark nog steeds te verwaarlozen. Op 1 augustus vorig jaar, reden er in ons land 9.244 volledig elektrische auto’s rond. Op een totaal wagenpark van bijna 5,9 miljoen, betekent dit 0,15 procent.

99,85 procent zal dus tussen dit en enkele jaren nog moeten overschakelen naar elektrisch, wil men overal nog kunnen rondrijden. Er zijn immers verschillende Europese steden die over enkele jaren enkel nog elektrische auto’s zullen toelaten: LEZ zal NEZ worden – Nul Emissie Zone.

De grote vraag die zich stelt, is: waar gaan ze al die grondstoffen halen, om volop autobatterijen te kunnen bouwen? Bij Audi ondervinden ze nu al problemen voor de toelevering van batterijen voor de e-tron: zij geloven dat de mobiele toekomst in waterstof te vinden is.

Het grote probleem zijn de grondstoffen om die te bouwen. Er is koper, nikkel, lithium en kobalt voor nodig. De ontginning van sommige van die materialen gebeurt niet bepaald milieuvriendelijk.

Het kobalt is al helemaal een probleem: dat halen ze alleen maar in Congo boven, en het zijn de kindjes daar die de klus klaren.

Ook Elon Musk vreest dat er weldra te weinig grondstoffen zullen zijn voor het maken van batterijen. De Tesla-baas onderzoekt thans de mogelijkheid om in de toekomst nikkel te gaan gebruiken, in de plaats van kobalt.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.