Ook gouverneur Berx onduidelijk over de mondmaskerplicht

“Als er geen handhaving in de buurt is, zal het niet vastgesteld worden.”

Twee maart, Marc Van Ranst op Radio 1: “ We willen vermijden dat mensen mondmaskers in het straatbeeld gaan dragen, dat heeft geen zin.”

Dertig april, Marc Van Ranst in Terzake: “Men kan niet zeggen dat het totaal geen zin heeft om een mondmasker te dragen. Gewoon op straat rondlopen met een mondmasker heeft echt geen zin. Maar op plaatsen waar het onvermijdelijk is dat mensen elkaar zien en tegenkomen, zal zo’n mondmasker een grotere hinderpaal vormen voor het virus.”

Een april, Maggie De Block over mondmaskers in VRT NWS : Voor gewone burgers heeft het geen zin om mondmaskers op straat te dragen in de hoop zo een besmetting met het coronavirus te vermijden. Ze geven soms een vals gevoel van veiligheid en maken mensen misschien minder oplettend.” Virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht en wetenschapsjournalist Koen Wauters treden haar bij.

Twee april, Marc Van Ranst in Het Belang van Limburg, antwoordend op de vraag of we een mondmasker moeten dragen: “Op straat heeft het geen enkele zin. Alleen op werkplekken waar het onvermijdelijk is dat je elkaar op minder dan 1,5 meter nadert, zou het zinvol kunnen zijn. Maar daar gebeurt het vaak al. In Azië is het al decennia een vorm van beleefdheid en respect om een masker te dragen als je ziek bent. Als je zelf ongerust bent, kan het ook zinvol zijn: helpt het niet voor de longen, dan wel voor de hersenen.”

We kunnen zo nog een eindje doorgaan, maar als we zappen naar vandaag, dan komen uit op de algemene verplichting van het dragen van een mondmasker, altijd en overal. Wie straks met de voet de drempel van zijn/haar voordeur overschrijdt zonder mondmasker, riskeert een geldboete van 250 euro. Zelfs al woon je in de stille Kempen, in een straat waar elke twee uur een fietser passeert , zelfs als je ergens in een bos staat te wachten naast je hond die zijn behoefte doet: het mondmasker is verplicht.

Maar dan zegt gouverneur Cathy Berx, de architecte van de strenge maatregelen, in VRT journaal het volgende: “Als er geen enkele handhaving in de buurt is, en u bent op een zeer verlaten landweg aan het fietsen of aan het joggen, zal het niet vastgesteld worden. Het zal gehandhaafd worden met gezond verstand, maar als er niemand in de verste verte te zien is ….”

Dus?

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More