Een voormalig kopstuk van een als terroristisch aangemerkte Syrische strijdgroep krijgt al jaren geld van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten in handen van het Nederlandse Argos.

Het gaat om de Syrisch-Spaanse Labib al-Nahhas (46), tot begin 2017 woordvoerder en “buitenlandchef” van de jihadistische groepering Ahrar al-Sham. De Nederlandse rechter heeft deze organisatie vorig jaar gekwalificeerd als terroristisch. Twee Nederlandse Syriëgangers werden toen veroordeeld op basis van hun lidmaatschap van de groepering.

Uit de documenten blijkt dat Buitenlandse Zaken (Nederland) in de periode 2018-2021 meer dan twee miljoen euro subsidie heeft toegekend aan het European Institute of Peace (EIP) – een non-profit organisatie in Brussel – voor het project ERV (​Empowering Refugee and Internally Displaced Persons Voices​).

Labib al-Nahhas is verbonden aan het EIP. Hij krijgt een vergoeding van 700 euro per dag, gemiddeld meer dan 10 dagen per maand, als senior adviseur van het EIP.

Dat instituut kreeg ook geld van de Vlaamse overheid. In een document van dat instituut lezen we dat de Vlaamse overheid in 2019 een bedrag gaf voor een Libisch project: Flanders (Belgium) – Libya project: €8.126.

Het is interessant om te weten over welk project het gaat en of er een link is met de terrorist al-Nahhas.