De kust is bang voor de vakantie, maar heeft die wel nodig om te overleven.

Burgemeester van Oostende Bart Tommelein (open Vld) – ex-coronapatiënt – onderzoekt het systeem van een strandpasje voor zijn gemeente. Tommelein haalt de mosterd bij hotelpasjes in het buitenland. Meer dan een theorie is het echter niet, want de praktijk lijkt – naar Belgische gewoonte – moeilijk te realiseren. “In Italië bijvoorbeeld, zijn stroken strand gereserveerd voor hotelgasten, waarom kan dat niet bij ons?” Tommelein wil verhinderen dat mensen die een hotel hebben geboekt geen plek zouden vinden op het strand om de handdoek te leggen.

Volgens dat systeem zou dus niet iedereen op het strand van Oostende mogen. Slecht nieuws voor dagjestoeristen. Tommelein vreest dat het bij een temperatuur van 30 graden een mierennest wordt. “Dan is dat hier een grotere massabijeenkomst dan Tomorrowland”, aldus de Burgemeester. “Oostendenaars, tweedeverblijvers en hotelgasten zullen altijd welkom blijven”, gaat hij verder. “Omdat zij belastingen betalen. Voor dagjestoeristen zal een regeling worden getroffen. Zij zullen hun plaats moeten reserveren.” Tommelein denkt aan een app om een strandpas aan te vragen, zodat je je plek op het strand kunt reserveren. Vol is vol. Zonder pas kom je er dan niet meer op.

Viroloog Steven Van Gucht vindt het geen kwaad idee omdat we moeten vermijden om met z’n allen op hetzelfde moment naar dezelfde plek te gaan.

In De Panne vinden ze allemaal maar niks. “Ofwel gaat het strand open, ofwel blijft het dicht voor iedereen”, zegt burgemeester Bram Degrieck (het Plan B). “Je kunt toch moeilijk zeggen: jij mag wél het strand op en jij niet!?”

Of had je gedacht dat er één plan voor de kust zou zijn?