De Villa Maritza is een begrip in Oostende. Het gebouw werd in 2012 gekocht door de ambitieuze aannemer Bart Versluys. Vandaag zijn na jaren renovatie 2 prestigieuze appartementen in het gebouw te koop. Instelprijzen: respectievelijk 1.850.000 en 2.750.000 euro. De definitieve prijzen zullen allicht nog een pak hoger liggen. Begin oktober is een bezoek mogelijk.


Minder geweten is dat de villa een koninklijk verleden heeft. Maritza was ruim een eeuw geleden immers eigendom van Georges Marquet, een persoonlijke vriend van Leopold II. Oostende was dé stad van de bebaarde koning.


In 1904 werd Marquet zelfs concessiehouder van het Kursaal van Oostende. Hij had er 600.000 fr. (vandaag zou dat een paar miljoen euro zijn) voor over om die concessie te verkrijgen. Hij nam tevens op zich om, naast de casino-activiteiten, ook artistieke activiteiten te organiseren. Daarvoor richtte hij met zijn vriend Edmond Picard in 1907 de vereniging Ostende Centre d’Art op, die culturele en artistieke manifestaties organiseerde. Ze kon beroep doen voor recitals en concerten op onder meer Eugène Ysaÿe, Pablo Casals, Camille Saint-Saëns, Richard Strauss, Jan Blockx en om druk bijgewoonde lezingen te houden, op Camille Lemonnier, Emile Verhaeren, Georges Eekhoud en Jules Destrée.

Marquet subsidieerde ook ruim volkse activiteiten, zoals de jaarlijkse cavalcades. Hierdoor werd hij zeer populair bij de Oostendse handelaars. Hij werd ook eigenaar van het Oostendse weekblad Le Carillon. Fernand Crommelynck schreef er artikels in die hij ondertekende met de initialen GM van zijn baas.


De “speelholen” waren in België wettelijk verbonden, maar werden oogluikend toegestaan vanwege de aanzienlijke opbrengsten voor de schatkist. Marquet werd bij herhaling voor de rechtbank gebracht, maar steeds vrijgesproken, onder andere door zijn koninklijke connectie.


In Villa Maritza organiseerde Marquet ook diverse spetterende feesten met veel mooie (en uiteindelijk blote)  vrouwen en liters dure drank. Vaste bezoeker van die feesten was uiteraard de bebaarde koning Leopold II die gekend was om zijn voorliefde voor mooie en rondborstige jonge dames. Die uitbundige feesten gingen volgens getuigenissen van Oostendenaren dagenlang door. Toen was Oostende de place-to-be…