“De waanzin moet stoppen.”

Vijf jaar geleden, op de avond van 13 november, pleegden negen mannen een reeks aanvallen in de buurt van het Stade de France in Saint-Denis en in de hoofdstad Parijs, op de terrassen van restaurants en in het concertgebouw van Bataclan. In totaal vielen er 130 doden en meer dan 350 gewonden.

Vijf jaar later trekt een extremistische moslim, Kujtim Fejzulai, moordend door de straten van Wenen. De man was al een keer veroordeeld omdat hij probeerde naar Syrië te reizen om zich bij terreurgroep IS aan te sluiten. Hij werd vervroegd vrijgelaten omdat hij hij gederadicaliseerd was.

Oostenrijk wil niet nog een keer zo’n fatale vergissing maken en gaat voor een hardere aanpak voor terroristen. “Als psychisch gestoorde criminelen levenslang kunnen worden opgesloten omdat ze een gevaar vormen, kunnen ook terroristen voor het leven worden opgesloten”, zei kanselier Sebastian Kurz op een persconferentie. Volgens Kurz zijn (ex)Syriëstrijders ‘“tikkende tijdbommen”. Daarom wil hij mensen die zijn veroordeeld voor terrorisme na het uitzitten van hun straf in de cel houden.

Voorlopig zijn het echter slechts plannen en nog geen wetsvoorstel.