Er wordt nog weinig gelachen op de daken.

In Maastricht had de actiegroep ‘Kick Out Zwarte Piet’ (KOZP) een demonstratie georganiseerd. De vrolijke betogers hadden er echter niet bij stil gestaan dat niet iedereen hun mening deelt. Erger nog, er waren meer tegenbetogers dan betogers. Het clubje pietenhaters werd onder vuur genomen met vuurwerk en eieren. Een en ander liep uit de hand en politie te paard werd ingeschakeld om de heethoofden uit elkaar te halen.

Het is stilaan traditie in Nederland dat de traditie van Sinterklaas wordt verstoord door heethoofden. De anti-pieten van Maastricht profileerden zich zondag als de behoeders van de enige waarheid en noemden de tegenbetogers hooligans die de stemmen van de KOZP-demonstranten beperken en ondermijnen. Toen het hard begon te regenen was de stratenoorlog voorbij.

‘Kick Out Zwarte Piet’ wil de komende dagen in heel Nederland gaan demonstreren. Voor hen zijn alleen een roetpieten accepteerbaar. KOZP is daarmee eerder gematigd, er zijn organisaties die veel verder gaan. Ook in ons land verdwijnt Zwarte Piet uit allerlei cultuurvormen. Kinderboeken met Zwarte Piet worden vernietigd en sinterklaasliedjes ondergaan een zuivering. Langzaam maar zeker wordt Zwarte Piet overal door de plaatselijke burgemeesters verboden. Alleen bij huisbezoeken, verenigingen en straatfeesten is Piet nog altijd blinkend zwart.