Op maandagochtend vertrekt niet iedereen even gelukkig naar zijn baas. Laten we eerlijk zijn: werken is niet altijd even leuk. De jobs met voldoende uitdagingen, verantwoordelijkheden en participatiemogelijkheden zijn nu eenmaal dun gezaaid. De kans is dan ook groot dat je op een bepaald moment een diepgewortelde haat zult koesteren tegenover je werk.

Volgens een onderzoek van Robert Half – wereldwijd marktleider op het gebied van gespecialiseerde rekrutering – krijgen werknemers op een bepaalde leeftijd een zeer slecht gevoel over hun baan. Zo zou één op zes werknemers rond zijn vijfendertigste z’n baan liever kwijt dan rijk zijn. En dat heeft alles te maken met ons verwachtingspatroon dat we hadden van onze ultieme baan. We moeten dat beeld steeds bijstellen en op ons vijfendertigste blijft er niet veel meer van dat ideaalbeeld over. Onderzoeker geven nog mee dat je best kan accepteren dat het beeld dat je op je twintigste had, niet realistisch is.

Wat moet je dan volgens de specialisten wel doen om gelukkig te blijven met je job en met je leven? Wel, heel simpel: doe dingen die je gelukkig maken. Put tevredenheid uit wat je wél hebt. Wees minder (zelf)kritisch. Een beetje kritisch zijn is gezond, maar teveel kan je verlammen. Zorg dat de mensen rondom jou je een leuke tijd bezorgen en maak je niet te veel zorgen over de toekomst. Je kan nu eenmaal niet alles controleren.

Met deze wijze woorden kan je aan de werkweek beginnen!