Waarom zegt Geens ‘nee’ tegen paars-groen?

In de politiek bestaan er geen eenduidige antwoorden en is niets wat het lijkt. Wanneer Geens heel kort en duidelijk “nee” zegt dan speelt hij het spel dat dient gespeeld te worden. Geens is de hoofdhandelaar voor CD&V aan de federale tafel. De voorbije maanden snuffelde men in het rond om paars-geel ( met PS en N-VA) in de regering te krijgen. Tot vorige week Groen weer binnen mocht van Bourgeois (N-VA) en Demotte (PS) en dus paars-groen (zonder N-VA) weer mogelijke werd. Het was Paul Magnette die had aangedrongen om de groenen weer te betrekken.

Wat zit er nu eigenlijk echt achter ?

Magnette betrekt Groen omdat hij een duidelijke njet wilt krijgen van Open Vld en CD&V. Die njet heeft hij nodig om zijn gezicht te redden bij zijn partij. Alleen op die manier kan hij aan zijn achterban tonen dat hij paars-groen wel heeft geprobeerd, maar dat ze in Vlaanderen niet willen.

Open Vld speelde het spelletje meteen mee en liet weten dat Ecolo eerst haar programma ritueel zou moeten verbranden. Van een njet gesproken! Het was dus nog wachten op CD&V. En ja hoor, bij monde van Geens, werd Magnette bediend met een duidelijke ‘nee’.

Let wel, die ‘nee’ geven Open Vld en CD&V  niet uit politiek overtuiging maar omdat bij een paars-gele regering er mathematisch nog één Vlaamse partij te veel is: ze zijn dus niet zeker van hun zitje.

En daarmee hebben we de bijsluiter der Belgische politiek nog eens mogen herlezen en draaien we nog wat rondjes tot 4 november, wanneer Bourgeois en Demotte aan de koning mogen gaan zeggen dat het nog niet gelukt is.