Liberalen raken het inhoudelijk niet eens over federale standpunten.

Het hoofdkwartier van Open Vld – Gwendolyn Rutten – noemde de gelekte nota van Coens (CD&V) en Bouchez (MR) “mossel noch vis”. Maar partijgenoot Van Quickenborne liet in Villa Politica weten dat nieuwe nota wel een degelijk een centrumrechtse nota is en een goede vertrekbasis vormt voor onderhandelingen. Vicepremier Alexander De Croo reageert niet op de nota. Tenzij je “het is belangrijk dat we respect hebben voor het werk van de twee informateurs” een reactie waardig vindt.

In December reageerde Rutten heel anders op de nota van socialist  Magnette. Zij verklaarde toen dat zij nauw samenwerkte met de Mr. “Samen kijken we naar de inhoud”, zei ze toen aanVTM. “We gaan het land nooit blokkeren.” Maar nu socialist Magnette weg is en de Waalse liberaal Bouchez sleutelt aan de onderhandelingen, lijkt de inhoudelijke samenwerking met de MR verdwenen.

Bouchez wil alleszins werken aan een oplossing. “Liever een slechte oplossing, dan geen “, zegt Bouchez. “Ik wil dat we op z’n minst aan de preformatie kunnen beginnen, zo mogelijk aan de formatie.”

Het is een beetje vreemd dat Rutten zo fulmineert tegen een nota die opgesteld is door haar zusterpartij de MR. Weten de liberalen eigenlijk wel waar ze voor staan?

Maandag trekken de twee informateurs naar de koning. Als we het strijdvaardige jonge veulen, Bouchez, mogen geloven, zal dat met een voorstel zijn. “Wie vandaag denkt dat Joachim Coens en ik geen keuzes durven maken: wacht maar tot maandag.”