Egbert Lachaert wint, maar krijgt meteen een waarschuwing.

Met 61,03 procent van de stemmen wint Egbert Lachaert de voorzittersverkiezing van Open Vld. Een tweede ronde is niet nodig. Lachaert volgt daarmee Gwendolyn Rutten op als voorzitter en stuurt Bart Tommelein, Els Ampe en Stefaan Nuytten naar huis.

Het rommelt al een tijdje in het blauwe huis en na afloop van de uitslag werd dat nog maar eens duidelijk. De kandidaten toonden zich slechte verliezers en misbruikten één voor één het overwinningspodium van Lachaert om het over zichzelf te hebben. Tommelein noemde het een overwinning van de democratie, wenste Egbert succes, maar sprak dan meteen de hoop uit dat Lachaert ook zijn ideeën zou meenemen. Blauwe moraalridder Els Ampe maakt reclame voor haar Facebook-optreden van vanavond. Alleen Stefaan Nuyten bleef relatief bescheiden. Toch vond ook hij het nodig om Lachaert eraan te herinneren dat hij de ideeën van alle kandidaten diende te omarmen.

Nuytten behaalde 307 stemmen, 1,92 procent, Els Ampe 1.172 stemmen of 7,31 procent. Bart Tommelein haalde 4.768 stemmen of 29,74 procent. Als je zulke kleine cijfers achter je naam krijgt, ware bescheidenheid wellicht gepaster geweest. Lachaert haalde 9.784 stemmen oftwel 61,03 procent.

De nieuwe voorzitter mag beginnen aan de grote kuis.Veel succes!