Cybercriminelen vinden zichzelf telkens weer opnieuw uit.

Volgens het Belgische Centrum voor Cybersecurtity zijn er de laatste weken meer meldingen binnen gekomen van 2dehands.be. Het is niet de eerste keer dat de tweedehands-website het actieterrein van hackers is. Toeval? Het publiek van 2dehands.be is – om welke reden dan ook – blijkbaar vatbaarder voor phishing mails dan anderen.

Niet dat je dom ben als je erin trapt. Hackers maken constant nieuwe variaties en sommige mails en berichten zijn zo realistisch – en op het eerste gezicht inhoudelijk correct – dat je al heel erg met je kopje erbij moet zijn om er niet in te trappen.

Je bent maar één click verwijdert van een hoop miserie. In het programma ‘De Inspecteur’ van Radio2 stuurde een luisteraar een E-mail door waarin 2dehands.be je zogenaamd vraagt om een nieuw wachtwoord in te stellen. “Beste gebruiker, er is ingelogd op je 2dehands-account met een Huawei P10. Je hebt nog niet eerder vanaf dit toestel ingelogd op je account. Verander je wachtwoord als jij het niet was.” Al je daarop doorklikt, neemt men vanop afstand de controle over je computer.

Klikken op links in berichten is nooit een goed idee. “Als er links zitten in een e-mailbericht kan je in plaats van erop te klikken, kan je er ook even over ‘zweven’. Dan zie je of de domeinnaam, het woord dat voor .be, .com, .eu of .org staat, ook echt de naam van de organisatie is. Bij een phishingmail zal daar niet 2dehands staan, maar bijvoorbeeld ‘info’ of ‘update’.” Soms staan er taalfouten in de mails en kloppen de domein niet.”, aldus het BCC.

Vragen over wachtwoorden en rekeningnummers zijn sowieso verdacht. Maar dan, je bent geen 24 op 7 alert. Mocht je toch wat verdachts opvallen, kan je een mailtje sturen naar verdacht@safeonweb en verwijder je het onding daarna meteen.