Elke week richt P-magazine zijn blik op het verleden. Zoals we oude fotoshoots van onder het stof halen, kloppen we ook de meest bizarre, spraakmakende berichten uit de geschiedenis nog eens af. Vandaag raakten we in de ban van het mysterie rond het koninklijke bloedbad van Nepal op 1 juni 2001.

1 juni 2019 was een bloedhete dag in België, met temperaturen die opliepen tot wel 30 graden. De Belgische kust werd overspoeld door een tsunami van zwetende klimaatvluchtelingen, die van het lange Hemelvaartweekend gebruik maakten om de Belgische wegen nog eens te verzadigen en zo de hete lucht nog meer te vullen met broeierige gassen, waarvan gezegd wordt dat ze onze samenleving wel eens fataal zouden kunnen worden. 1 juni 2019 was de eerste zomerse hoogdag voor onze badplaatsen.

In de hoog gelegen Nepalese hoofdstad Kathmandu vindt op 1 juni 2001 echter een bloedig drama plaats. Over de ware toedracht van deze tragedie doen nog steeds verschillende verhalen de ronde.

Tijdens een feestelijk diner in het koninklijke paleis Narayanhiti, waarvoor de voltallige koninklijke familie aanwezig was, werd het vuur geopend. Koning Birendra Bir Bikram Shah Dev, zijn vrouw en zeven andere adellijke familieleden werden gedood. De enige overlevende was Dipendra, de oudste zoon van de koning. Hij werd zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis, waar hij in coma belandde. Kroonprins Dipendra was van dichtbij in het hoofd geraakt, waardoor aangenomen werd dat hij zelfmoord had proberen te plegen nadat hij onder meer zijn vader, moeder, jongere broer en zus omgebracht had. Verschillende ooggetuigen bevestigden dat verhaal.

Desondanks werd Dipendra, als enige overgeblevene van de Nepalese monarchie, terwijl zijn geest rondwaarde in niemandsland, tot Koning van Nepal gekroond. Koning Dipendra overleed drie dagen na zijn kroning aan zijn verwondingen, zonder weer bij bewustzijn te komen.

Wat de man ertoe gedreven had zijn familie uit te moorden, blijft een raadsel. Sommigen denken dat hij kwaad was omdat zijn ouders bezwaar maakten tegen zijn wens om in het huwelijk te treden met Devyani Rana, de dochter van een rivaliserende clan. Anderen menen dat Dipendra vond dat zijn vader teveel macht uit handen had gegeven na de Volksbeweging van 1990, die van de Nepalese absolute monarchie een constitutionele maakte.

Daarbij vond het drama plaats onder verdachte omstandigheden. Zo was er opvallend weinig bewaking aanwezig bij het diner, waarvoor prins Gyanendra, één van de broers van koning Birendra, niet kwam opdagen. Gyanendra werd Koning van Nepal nadat Dipendra stierf in het ziekenhuis. Ondanks dat deze laatste rechtshandig was, zat de schotwonde die Dipendra zichzelf toegebracht zou hebben aan de linkerkant van zijn hoofd. In plaats van één, hadden er zelfs twee kogels zich in zijn slaap geboord. Het daaropvolgende onderzoek zou na twee weken reeds afgerond worden en er zou geen diepgaande forensische analyse uitgevoerd worden.

Koning Birendra en zijn zoon Dipendra waren erg populair bij de bevolking. De verdachte omstandigheden en het gebrek aan motieven leidden ertoe dat er verschillende complottheorieën ontstonden rond de massamoord op de koninklijke familie. Het hoofd van de CPN(M), de Verenigde Communistische Partij van Nepal (Maoïstisch), verklaarde later in een openbare bijeenkomst dat de moord uitgevoerd was in opdracht van de Indiase geheime dienst of door de CIA. De nieuwe koning, Gyanendra, zou hierin een rol hebben gespeeld. Hoewel hij zelf afwezig was bij het diner, bevonden zijn vrouw, zoon en dochter zich wel in het paleis. Zij overleefden, ofschoon gewond, de aanslag allemaal. Koning Gyanendra maakte zich na zijn kroning enorm onpopulair door het gebouw waar de moorden hadden plaatsgevonden met de grond gelijk te maken, wat nieuw onderzoek onmogelijk maakte.

Dipendra blijft in het officiële rapport dus de dader, hoewel velen vinden dat ook dat rapport tegenstrijdigheden bevat.

Gepubliceerd door Tess Van Linden

Good girls are bad girls that never get caught