Omwille van het coronavirus wordt het komende EK Voetbal, dat gepland stond voor aanstaande zomer en in 12 Europese gaststeden zou doorgaan, verschoven naar de zomer van 2021. De periode die thans gesuggereerd wordt, is van 11 juni tot en met 11 juli 2021. Stel dat de Rode Duivels de finale zouden halen, dan gaat deze wel degelijk door op de Feestdag van de Vlaamse Gemeenschap (zondag11 juli), stel je voor.

De groepen en de duels zoals die geloot werden, blijven behouden, en ook de aangekochte tickets blijven geldig. Daarmee is het EK 2020 het eerste sinds de oprichting ervan in 1960 dat niet kan doorgaan. Achteraf bekeken misschien nog een (relatief) gelukje dat Brussel zijn kansen als gaststad verspeelde omdat het Eurostadion project afgeblazen werd…

Het uitstel brengt met zich mee dat de nationale competities wél afgewerkt kunnen worden. Daarbij wordt er binnen de Pro League gestreefd naar een doorstart vanaf 15 mei, al zal dat wel zonder publiek zijn in de stadions. Tot en met 5 april zullen de clubs alleszins niet langer collectief trainen, en het is ook niet uitgesloten dat dit nog verlengd wordt.

Het wordt alleszins nog puzzelen om alles georganiseerd te krijgen én alle clubs op dezelfde lijn te krijgen wat het verder verloop van de play offs betreft. In eerste instantie is het alvast de bedoeling om de dertigste speeldag van de reguliere competitie, de bekerfinale en de promotie-finale in 1B te laten doorgaan. Voor de UEFA is 30 juni sowieso de afsluitdatum van alle nationale competities.

Volgens een aantal Spaanse media zou de finale van de Champions League verschuiven van 30 mei naar 27 juni, en zoals gepland in Istanbul doorgaan. Drie dagen voordien zou de finale van de Europa Ligue gespeeld worden. Wait and see.