Drie opvangcentra worden vandaag gerund door privéoperatoren: dat van Etterbeek door G4S, dat van Marcinelle door MyAssist en dat van Hasselt door Umami.

Een ander door G4S gerund centrum zou volgens staatssecretaris Mahdi binnenkort de deuren moeten openen in Kalmthout.

Er werden volgens de staatssecretaris ook twee overheidsopdrachten bekendgemaakt voor plaatsen voor dringende opvang en een andere voor 1.500 reserveplaatsen, de zogenaamde bufferplaatsen. Wat dat laatste betreft worden de initiële offertes geëvalueerd.

Voor drie andere sites heeft er al een bekendmaking plaatsgevonden: de site van Liège Saint-Joseph, die gerund wordt door door G4S, en de sites van Jalhay en Spa, die gerund worden door Svasta.

Wat de eerste vier sites betreft, is er voor de opvang in 2020 voorzien in een dotatie van 9.751.287 euro en voor de drie laatste, waarvoor de aanbesteding nog niet werd gepubliceerd, 5.479.092 euro.

Kamerlid Greet Daems (PVDA-PTB) is niet tevreden: “Dat we structureel moeten rekenen op private spelers voor bufferplaatsen, verontrust me. Ik meen dat het in de eeste plaats aan de overheid is om in voldoende opvangplaatsen te voorzien.”