Oscars kunnen alleen nog gaan naar films met voldoende diversiteit

Nieuwe richtlijnen van de Academy verplichten makers tot diversiteit.

Er wordt al een tijdje geleuterd over het feit dat er alleen maar blanke – excuseer je mag alleen nog maar ‘witte’ zeggen – witte deelnemers in de prijzen zouden vallen. Dat leverde aan de langste toog van de wereld, twitter, heftige discussies op onder de hashtag #OscarsSoWhite. Om aan het morrende volk tegemoet te komen, zullen er vanaf 2024 nieuwe voorwaarden komen voor het winnen van een Oscar voor beste film.

Voortaan moeten films met voldoende diversiteit zijn gemaakt. Er moeten dus voldoende niet-witte mensen, vrouwen, gehandicapten en lhbt’ers inzitten. Niet alleen onder de acteurs, maar ook voor de functies als productie- of marketingmedewerkers.

Wie bijvoorbeeld een cowboyfilm draait, zal evenveel indianen als cowboys moeten tonen. Bovendien moeten er ook evenveel squaws inzitten, gehandicapten (liefst niet bij de indianen om die bevolkingsgroep niet te stigmatiseren) en mensen die geslachtsoverschrijdend denken en leven. Bij nader inzien is een cowboyfilm een slecht voorbeeld. In de eeuw van de azijnpissers is dat een gerne dat sociale onlusten opwekt en wellicht de voorwaarden van de Academy nooit zal halen.

Het lijkt erop dat films voortaan opvoedend correct moeten zijn. Slecht nieuws voor alle slechteriken. Alhoewel, als je tegenover de witte gehandicapte slechterik een zwarte lesbische vrouw plaats, moet het kunnen.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More