Vijf uur zonder nieuws is wat er moet worden onthouden na poging tot het plunderen van winkels?

Vrijdag werden zeventien jongeren preventief gearresteerd omdat de politie verontrustende berichten had onderschept op Snapchat. Uit de chats bleek dat een aantal jongeren wilden samentroepen in het centrum van Antwerpen om er keet te schoppen en wat winkels te plunderen.
De aanstoker van de actie, een kerel van 16,  is ondertussen door de jeugdrechter in een instelling geplaatst. Eén 14-jarige met drugs op zak is ook in een instelling geplaatst. De betrokkenheid van de anderen zal de komende dagen worden onderzocht.

De ouders van de 14-jarige Ayoub L. nemen echter geen genoegen met de uitleg die ze kregen van de politie na de arrestatie van hun zoon en hebben advocaat Walter Damen onder de arm genomen. De ouders zijn verbolgen omdat zij pas om 23 uur te horen hadden gekregen over arrestatie van hun zoon, nadat ze gedurende vijf uur vruchteloos hadden geprobeerd om hem te contacteren. Het was de zus die alarm sloeg omdat Ayoub om 18 uur niet op de plaats van afspraak was. 

Walter Damen laat in het midden of de jongen de oproep voor de plundering op de Meir op de sociale media had gezien, maar is niet te spreken over het feit dat de politie de ouders van de scholier niet onmiddellijk hebben verwittigd. “Naargelang de instellingen van je Snapchat krijg je ongevraagd allerlei Snaps doorgestuurd. Hij was in geen geval daarvoor naar de Meir afgezakt. Ik spreek mij niet uit over de arrestaties zelf. Een aantal kunnen terecht zijn geweest. Wat mij dwarszit, is dat de ouders en de zus urenlang in het ongewisse zijn gelaten. De jongen is tenslotte maar veertien jaar. Ik wacht het antwoord van de procureur af om verdere stappen te ondernemen”, aldus Damen. 

Burgemeester De Wever had eerder laten weten dat gezien de jeugdige leeftijd ook “de ouderelijke verantwoordelijkheid in beeld zal komen”.