Petrolheads aller landen: leef jezelf uit nu het nog kan, want alle benzine- en dieselauto’s moeten weldra naar het museum.

In Vlaanderen zijn er momenteel twee lage-emissiezones – Antwerpen en Brussel – en weldra komen er daar nog drie bij: Gent, Mechelen en Willebroek. Da’s dikke miserie voor mensen die geen recente auto kunnen of willen kopen en die toch geregeld in die steden moeten zijn, of wonen. Om nog maar te zwijgen over lage emissie-bewoners die er voor de hobby nog een oldtimer op na houden.

Toch moet volgens de jongens en meisjes van Greenpeace ons land nog veel beter zijn best doen. “Brussel zou beter eens kijken naar Parijs, waar er vanaf 2024 al geen enkele dieselauto meer binnen mag en vanaf 2030 ook geen enkele benzineauto”, klinkt het.

Maar zelfs dat is niet genoeg volgens de mensen van de ‘groene vrede’. Als er volgens hen niet snel drastische maatregelen worden genomen, dan smelten we over tien jaar allemaal in ons eigen vet door de versnelde klimaatopwarming, te wijten aan het verkeer. De toekomstige federale regering moet volgens hen de verkoop van voertuigen met een verbrandingsmotor ten laatste tegen 2028 verbieden.

Zo, da’s over negen naar. Maar tenzij men weldra een miraculeuze ontdekking doet, zijn er bijlange niet genoeg grondstoffen voor de aanmaak van batterijen, om iedereen in een elektrische auto te krijgen. Heel veel mensen zullen dus moeten gaan wachten op een bus of tram die een uur te laat komt. Of helemaal niet, omdat ze aan het staken zijn.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.