Hun filmversies hebben het afgelopen jaren zeer goed gedaan op het witte scherm, maar op geprint papier ziet de toekomst er niet rooskleurig uit voor een legertje superhelden.

Er is dan ook een financieel bloedbad gaande in de comic-industrie. De verkoop van strips doet het al jaren slecht. Zo miserabel zelfs dat de Amerikaanse uitgeverij DC-comics onlangs genoodzaakt was vele herstructureringen door te voeren en mensen op straat te zetten. DC Comics gaat in de toekomst meer digitaal en minder op papier uitbrengen, net zoals concurrent Marvel.

Of dat gaat aanslaan, betwijfelen we ten zeerste. Want er is niets zo leuk voor een comic-fan om een strip vast te houden, bladzijde na bladzijde om te keren, de nieuwe geur ervan op te snuiven en nadien de collectie verder aan te vullen in zijn rek. Een comic die je moet swipen geeft gewoonweg dat gevoel niet.

Je zou kunnen zeggen dat corona de grote boosdoener is voor de malaise die er momenteel heerst bij DC en Marvel, want aan gesloten stripwinkels kan je moeilijk je koopwaar verslijten.

Maar volgens vele comic-verzamelaars en bloggers online is de dalende verkoop te wijten aan de deugdsignalering die er de laatste jaren heerst in de verhaallijnen. De stereotype superheld – je weet wel, die van een mannelijke testosteron-bom met gespierde borstkas vooruit, de cape wapperend in de wind, klaar om elke buitenaardse invasie af te slaan, heeft al een tijdje afgedaan bij de nieuwe generatie van schrijvers.

Tegenwoordig moeten er constant maatschappelijk thema’s in verwerkt zijn, zoals racisme, bodyshaming, feminisme, witte suprematie,…. Series worden volledig omgedraaid door mannelijke superhelden te vervangen door een vrouwelijke versie.

Dat mag dan de uitgeverijen allemaal leuke duimpjes omhoog opleveren op Twitter, de fans daarentegen lusten er geen pap van en laten de comics links liggen.

Je zou denken dat grote namen als DC Comics zouden leren uit hun fouten, maar onderstaande cover bewijst dat niets minder waar is. De Wonder Woman 1984 strip die aansluit bij de (uitgestelde) filmversie heeft een wel heel bijzondere cover.

Een ietwat mollige Wonder Woman met borsten die lijken op zandzakjes die al meerdere overstromingen hebben doorstaan. Haar lichaam mag dan wat politiek correct overkomen, de fans maken de cover met de grond gelijk.

“Mensen moeten zichzelf aanvaarden, maar overgewicht aanprijzen is gevaarlijk. Wonder Woman is een amazone en een atlete. Om ze zo voor te stellen stuur je een verkeerde boodschap de wereld in aan alle jongeren. Er is niks heldhaftig aan teveel kilo’s hebben”, luidt één van de duizenden negatieve commentaren.

Tja, het liedje van Stef Bos, wat een wonder van een vrouw, is ook niet meteen het eerste dat bij ons opkomt na het zien van deze cover.

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."