De uitstekende en leerrijke reeks Spoed 24/7 op de VRT brengt reportages over de spoedafdeling van het universitair ziekenhuis Gasthuisberg in Leuven. Een uitzending zoomt in op vier patiënten, onder wie een kerel die in de nacht van 14 februari 2017 dronken in de Dijle sukkelde, waarna de brandweer hem naar Gasthuisberg bracht.

In de uitzending zegt hij dat hij ‘iets’ gedronken had, zijn vrienden kwijtraakte, rechtdoor stapte en plots merkte dat hij in het water lag. De reportage duurt een kleine 47 minuten, waarvan ruim vier minuten over de drenkeling gaan. Hij komt uiteraard herkenbaar in beeld. Na de uitzending leggen hij en zijn ouders klacht neer bij de Raad voor de Journalistiek. Ze zijn boos. De jongeman zegt dat de beelden zonder zijn toestemming opgenomen en uitgezonden zijn en dat hij zich uitdrukkelijk tegen uitzending had verzet.

De VRT en productiehuis 100.000 Volts verwijzen naar een toestemmingsformulier dat de jongeman in het ziekenhuis ondertekend heeft. De drenkeling herinnert zich daar niets van. Hij had immers een paar glazen gedronken. Volgens de Raad van de Journalistiek is het zeker dat hij bij zijn opname op spoed benaderd werd door een researcher en dat hij het toestemmingsformulier van het productiehuis wel degelijk ondertekend heeft. Maar het productiehuis maakt niet aannemelijk dat de jongeman op dat moment voldoende geïnformeerde toestemming kon geven.

Volgens de Raad voor de Journalistiek is de klacht van het drietal dan ook gegrond. Het is een belangrijk precedent in de televisiewereld: een getekend contract is in sommige gevallen niets meer dan een vodje papier.

(Thierry Debels)