Heel sympathiek, maar wie gaat het straks betalen?

De Vlaamse regering komt met nieuwe steunmaatregelen. “Dit is geen storm, maar een orkaan, en de aangerichte ravage zal enorm zijn”, zei Jambon. “Maar de situatie dwingt ons tot realisme. De Vlaamse regering is bereid gigantische inspanningen te doen om de tsunami te doorstaan. We zullen de mensen en bedrijven helpen het hoofd boven water te houden en te overleven. Maar er is ook de nuchtere werkelijkheid dat de regering nooit elk tekort van elk bedrijf en elke Vlaming zal kunnen opvolgen. De overheid is niet in staat het totale verschil bij te passen.”

De Vlaamse regering komt dus met een nieuw pakket maatregelen, bovenop de eerste maatregelen.

1. Premie voor ondernemingen

Er komt een eenmalige continueringspremie van 3.000 euro voor bedrijven bij wie de omzetverliezen groter zijn dan 60 procent en die niet moesten sluiten van de overheid. Het gaat bijvoorbeeld om verhuurbedrijven, cateraars en medische beroepen als kinesitherapeuten. Die omzet moet op verklaring van eer aangetoond worden in vergelijking met de omzet van het jaar ervoor.

Ook wie in bijberoep werkt en sociale bijdragen betaalt zoals iemand met een hoofdberoep, kan aanspraak maken op de premie. Wie die niet betaalt, krijgt een premie van 1.500 euro bij een tewerkstelling van minder dan 80 procent.

2. Extra financiële regelingen voor bedrijven

Voor bedrijven komen er extra financiële regelingen zodat zij voldoende cash kunnen behouden en niet overkop gaan. Er komen achtergestelde leningen voor start-ups aan een lage rente.

De Vlaamse regering breidt bovendien de waarborgcapaciteit daarvoor uit tot 3 miljard euro.

3. Noodfonds

De sectoren cultuur, sport, media en jeugd krijgen een noodfonds van 200 miljoen euro. Dat is alvast een eerste tegemoetkoming, later zullen er nog nieuwe maatregelen aangekondigd worden om deze sectoren te ondersteunen.

4. Onderwijs en opvang

Er blijft kinderopvang tijdens de paasvakantie. Die opvang zal kosteloos zijn voor kinderen tussen 3 en 12 jaar. De aanbieders krijgen daarvoor een compensatie.

 

“Als we alle zeilen bijzetten, zullen we niet ten onder gaan. Op een dag zullen we in rustiger water terechtkomen”, aldus Jambon. Het is maar de vraag wat er gebeurt als straks het schip aanlegt in de veilige haven en de kapitein de rekening gepresenteerd krijgt.