2020 is niet alleen het jaar van een nooit geziene pandemie, BLM-betogingen wereldwijd, beeldenstormen, ellenlange regeringsvormingen en alles-is-tegenwoordig-racistisch hype, maar ook maakten we kennis met één van de populairste memes ooit.

Namelijk de Dancing Coffin-meme. Een viertal dansende Afrikaanse mannen met een doodskist op hun schouders die telkens een voorbode waren van een dodelijk of zeer pijnlijk ongeluk.

Beelden afkomstig uit Ghana, waar begrafenissen bezoeken een populaire bezigheid is. Geloof het of niet, elk weekend schuimen de Ghanezen begrafenissen af, op zoek naar het beste feest. Het zijn spektakels waar geld mee gemoeid is. 

Het is dan ook niet verwonderlijk dat onderstaande begrafenisceremonie uit Ghana afstamt (met de nadruk op ‘stam’). De overleden persoon was een dame die een reputatie had van ‘het matras van het dorp’ te zijn, want iedereen had er weleens op gelegen.

Vanwege haar kwalijke verleden had ze dus niet een beste relatie met haar familie. Na haar dood kreeg ze dan ook een gepast afscheid, volgens de familieleden, om haar een laatste ‘steek’ te geven op weg naar het hiernamaals.

Namelijk een doodskist in de vorm van een zeer vruchtbaar fallussymbool. De pijp uitgaan krijgt zo weer een heel andere betekenis.

 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."