Ex-geheim agent uit het dossier-Reynders treedt uit de schaduw om zichzelf te beschermen.

Nicolas Ullens, dat is naam van de ex-medewerker van de Staatsveiligheid die in april van dit jaar met zijn beschuldigingen naar de Brusselse recherche stapte. Het feit dat er sindsdien niets gelekt is naar de pers, geeft aan dat er zeer gevoelig materiaal op tafel ligt.

De 54-jarige Ullens, die van 2007 tot 2018 bij de staatsveiligheid werkte, doet in een interview met De Tijd een opmerkelijke uitspraak: “Voor het geval er vreemde dingen zouden gebeuren: ik ga niet naar de parking in Cointe (waar in 1991 PS-politicus André Cools werd vermoord), ik ben niet suïcidaal en zie geen enkele reden om een eind te maken aan mijn leven.” Het lijkt wel of de ex-geheim agent vreest voor zijn leven en nu openbaar gaat om zichzelf te beschermen.

Nog opmerkelijk is dat de naam van Fontinoy (72) opduikt. In een eerder artikel van P-nws werd deze naam reeds vermeld, nu verschijnt hij ook in alle andere media, als een spilfiguur in deze hele affaire. Jean-Claude Fontinoy is al jaren de rechterhand van Reynders en stond bij elke aanbesteding die Reynders deed, op de eerste rij. Fontinoy is volgens de Belgische traditie een man met macht, omdat hij invloed en een enorm netwerk heeft.

De ex-topman van de NMBS en Reynders hebben mekaar groot gemaakt. Fontinoy zat aan elke belangrijke onderhandelingstafel met Reynders en had een vinger in de pap in alle belangrijke investeringsdossiers. Een officiële functie had hij daarbij echter nooit.

Wanneer zijn naam wordt genoemd, gaan vele monden dicht. Dat bleek al in een interview met De Tijd van 2013 waarin Fontinoy voorzichtig de man van de achterkamertjes werd genoemd, of nog: ‘de Raspoetin van de Wetstraat.‘

Ex-agent Ullens voorspelt nu dat het kamp-Reynders er alles aan zal doen om hem het zwijgen op te leggen en hem zal willen wegzetten als iemand die Reynders politiek wil beschadigen. Maar Ullens zegt dat hij geen enkel persoonlijk belang heeft om zich op Reynders te richten en dat hij het, voor het algemeen belang,  ongehoord zou vinden dat iemand als Reynders Europees Commissaris voor Justitie wordt. “ Dat is als Dracula baas van de bloedbank maken. Of Al Capone die politiechef van Chicago wordt”, aldus Nicolas Ullens.

Didier Reynders kan de Europese portefeuille van Justitie pas krijgen, als hij een hoorzitting in het Europees Parlement overleeft. Met wat er nu naar boven komt, zou dat wel eens moeilijk kunnen worden.