“Dit is geen theorie, maar een reële optie.”

We zijn verwittigd. Volgens het spreekwoord zijn we dan dubbel zoveel waard, maar zijn we klaar voor een tweede golf? Om een antwoord op die vraag te kunnen geven, is het zinvol om te weten wat er mogelijks op ons afkomt.

Tijdens het overlegcomité van zondag lag een grafiek met een worstcasescenario op tafel. Als je bedenkt dat we de vorige de cijfers van het vorige worstcasescenario hebben verpulverd, dan mogen we ons zorgen beginnen maken. Biostaticus Molenberghs (KU Leuven) waarschuwt dat de grafiek geen theorie is, maar een reële optie. Samen met GEES-lid Niel Hens berekenden ze aan de hand van eerdere pandemieën wat ons te wachten staat. Zelfs als men rekening houdt met telewerk, gedeeltelijk geopende scholen en niet optimaal werkende contact tracing, dan nog zal de eerste piek slechts op een heuveltje gaan lijken.

Op de piek van de epidemie in ons land – we zijn dan in april – registreerden we 1.684 besmettingen in één dag, 600 nieuwe ziekenhuisopnames, 342 overlijdens. Bij een tweede golf zou dat het dubbel kunnen zijn en overschrijden we het kritieke punt van wat de zorg aankan. “In epidemieën zie je vaak dat de tweede golf de eerste overklast. De Spaanse griep van 1918 is daarbij het klassieke voorbeeld, maar je ziet het ook al bij corona”, aldus de biostaticus.

Overal ter wereld waar de maatregelen te vroeg gelost werden, schiet het aantal besmettingen weer omhoog. De boodschap is duidelijk: we moeten ingrijpen, niet vandaag maar ‘gisteren’.

bron: Het Nieuwsblad