Elke dag 500 nieuwe ziekenhuisopnames.

“De ziekenhuisbedden volstaan niet, ons gezondheidssysteem stort in mekaar”, klinkt het aan Waalse kant. In Vlaanderen is men gematigder.Toch komt er geen nieuwe lockdown. “Ons land kan dat economisch niet aan”, zei premier De Croo in zijn regeringsverklaring en daar houdt hij zich (voorlopig) aan. In regeringskringen wil men eerst wachten op de resultaten van de nieuwe maatregelen. En dus kiest men voor het finetunen van de maatregelen van vorige week.

Geen sportwedstrijden meer met publiek, geen activiteiten meer bij de jeugdbewegingen, geen culturele evenementen meer voor meer dan 200 mensen, ook niet in de grote zalen zoals het sportpaleis.

De sense of urgency is het grootst in Wallonië. Het symbool van de eerste golf, Sophie Wilmès, ligt op intensieve, in Luik escaleert de toestand, men vreest dat we het nieuwe Bergamo worden.

Het is vooral de cultuursector die klappen krijgt. Tom Kestens van de Crisiscel Cultuur noemt in De Ochtend  de toestand “dramatisch”. “We moeten echt samenzitten met politici voor meer steunmaatregelen”.

En toch zullen velen vinden dat het niet ver genoeg gaat. “Elke dag komt er een ziekenhuis aan patiënten bij”, zegt intensivist Geert Meyfroidt.

Tussen 13 tot 19 oktober waren er elke dag gemiddeld 10.453,6 nieuwe besmettingen met het coronavirus, een stijging met 69 procent tegenover de zeven dagen ervoor. Gemiddeld worden er nu 61.146 testen per dag uitgevoerd. De positiviteitsratio, het aantal mensen dat positief test in verhouding tot het totale aantal tests, bedraagt nu 16,6 procent. Gisteren werden 496 patiënten opgenomen in het ziekenhuis.

De wetenschappers blijven unisono ijveren voor een lockdown.