In november en december vervolgt het parket van Oost-Vlaanderen tientallen zogeheten geldezels.

Het parket doet dat via zogeheten themazittingen. Hierbij worden personen gedagvaard rond een specifiek onderwerp. In dit geval dus manipulatie van informaticagegevens om onrechtmatig economisch voordeel te verwerven en witwassen.

Wanneer criminelen via phishing geld stelen, wordt het gestolen geld niet onmiddellijk op hun eigen bankrekening geplaatst.

Phishing is een vorm van cybercriminaliteit waarbij de slachtoffers veelal worden benaderd via mail of sms. Ze worden vervolgens via een link naar een valse website gelokt, om ze daar nietsvermoedend hun bankgegevens te laten ingeven. Hierdoor krijgt de fraudeur de beschikking over deze gegevens met alle gevolgen van dien. De criminelen doen zich hierbij voor als een vertrouwde instantie, zoals een bank.

Er wordt vervolgens gebruik gemaakt van een zogenaamde ‘money mule’, een geldezel, om het geld door te sluizen.

De criminelen vragen aan de ‘money mule’ om zijn bankkaart en pincode uit te lenen, zogenaamd tegen een vergoeding. Daarna worden de gelden afkomstig van de phishing gestort op de rekening van de ‘money mule’. Hierna halen de daders het geld opnieuw van deze rekening. Op die manier blijven ze zelf onbekend en lijkt het alsof de ‘money mule’ het geld gestolen heeft.

Om de aandacht te vestigen op dit fenomeen organiseert het parket Oost-Vlaanderen dus vier themazittingen rond dit onderwerp.

Het parket Oost-Vlaanderen dagvaardde op deze themazittingen in totaal een 45-tal personen.

Zij worden verdacht van o.m. manipulatie van informaticagegevens om onrechtmatig economisch voordeel te verwerven en witwassen.

Op deze inbreuken staan volgens een bericht van het parket Oost-Vlaanderen gevangenisstraffen van 6 maanden tot 5 jaar en/of geldboetes van 26 tot 100.000 euro (x8).

De themazittingen vinden plaats op:

– 9 november en 14 december 2020 – correctionele rechtbank OVL afdeling Dendermonde, Justitieplein 1 – zittingszaal 131 (9u)
– 26 november en 24 december 2020 – correctionele rechtbank OVL afdeling Gent, Opgeëistenlaan 401 – zittingszaal 2.5 (9u)